En uge med fuldt program!

Tilvænding til klippemaskine

alle 6 klip (2)

Det er især vigtigt at rette fokus på sikkerheden omkring klipning og ikke mindst tilvænning således, at hesten får en god og stressfri oplevelse.

Det er vigtigt, at hesten står på en fornuftig og ryddelig staldgang med en god bredde. Det er aldrig smart at klippe på trænge kår, da det skal være muligt at flytte sig i sikkerhedsafstand, hvis der skulle opstå en uheldig situation. Det er ydermere vigtigt, at hesten står på et tørt skridsikkert underlag. Vand og strøm er aldrig nogen god kombination, så undgå at klippe ved vaskepladsen.  Sørg desuden for at ledningen ikke ligger tæt på hesten på staldgangen, så hesten kan komme til at træde på den. Der bør være en fejlstrømsafbryder, som omgående slår fra, hvis der skulle opstå fejl på maskinen, eller hesten uheldigvis skulle komme til at træde på ledningen.

Netop en stressfri oplevelse i forbindelse med klipning er det alle hesteejer ønsker. Ved klipning skal en hest både forholde sig til klippemaskinens lyd, men også berøring af maskinen. En nervøs eller uerfaren hest skal stille vænnes til lyden af klippemaskinen. Jeg sørger altid for at ejeren af hesten er til stede de første par gange jeg klipper, indtil jeg ved den er let at håndterer alene i forbindelse med klipning. En hest slapper oftest mere af ved at have en person ved deres side, som den har godt kendskab til.

Hvis hesten er ung og/eller uerfaren fortrækker jeg, at ejeren står med hesten i træktov på staldgangen. Herved, hvis hesten panikker, er der ikke nogen kæder, der hæmmer hesten fra at trække sig fra situationen. Det er vigtigt at vurdere sikkerhed på flere planer. Det er levende væsner, der arbejdes omkring. Så selvom hesten har været klippet flere gange og har været fornuftig omkring situationen, kan det som en ekstra foranstaltning være en god ide at sætte strips i grimen, som hurtigt knækker, hvis hesten skulle reagerer voldsomt af den en eller anden årsag. Det behøver ikke være grundet klippemaskinen. Det kan lige så godt være udefrakommende faktorer. Jeg klipper gerne en hest i kæder, men har oftest så også et ekstra træktov som hænger løst over halsen kombineret med strips i grimen.

Start med at tilvæn hesten til klippemaskinens lyd. Start klippemaskinen i en god afstand fra hesten med fronten vendt mod den, så den kan se hvor lyden kommer fra og tage stilling til situationen. Hvis hesten reagerer kraftigt ved klippemaskinens lyd, afventer man med at slukke klippemaskinen, indtil den har set situationen ordentligt an og er smule mere afslappet. Det kan være en fordel at starte og slukke klippemaskinen et par gange, indtil hesten har acceptereret klippemaskinens lyd i en så vidt mulig afslappet tilstand. Giv evt. hesten ørepropper i de første par gange herved skærmes for noget af lyden.

Næste step er at tilvænne hesten med berøring af klippemaskinen. Dette gøres ved at rører hesten på kroppen med klippemaskinen uden den er tændt. Start ved skulderpartiet og forsæt roligt på halsen op mod hovedet. Hvis dette accepteres kan man efterfølgende fortsætte til næste step. Start med at tænde klippemaskinen på afstand, og nærm dig stille og roligt hesten med den tændte klippemaskine. Start med kører klipperen op og ned af hesten ved hestens skulderparti uden at klippemaskinen påbegynder klipning (brug evt spidsen af klippemaskinen, så skærene ikke rører hesten. Hvis hesten er afslappet sættes klippemaskinen på skulderpartiet og påbegynd klipning af hesten. Husk det vigtigt at rose hesten under hele forløbet, så hesten forbinder klipning med en positiv oplevelse.

Sæt god tid af til at klippe hesten. Normalt taget det mig mellem 45 og 60 min at klippe en erfaren hest, mens jeg sætter mellem 60 og 85 min af til de uerfarne heste. Det tager den tid det tager, og klipning skal også afsluttes med et pænt resultat. Beløn evt. den uerfarende hest ved at holde nogle små pauser. Det kan være en fordel at arbejde med en lille støjsvag klippemaskine, når de uerfarende ungheste bliver tilvænnet en klippemaskine.

Det er vigtigt at respekterer at visse heste virkelig er rad for at blive klippet, og på ingen måder forbinder klipning med en positiv oplevelse. Nogle reagerer på lyden, andre på berøringen af maskinen. Dette skal respektereres. Det er vigtigt at der ikke opstår nogle dårlige oplevelser eller farlige situationer i forbindelse med klipning. Så hellere overvej om det er bedre at få en dyrlæge ud og give hesten noget sederende.

Klip altid mod hårene og gerne med lange jævne tag, da det giver det pæneste resultat. At klippe en hest, så det ser pænt ud tager tid at lære, så vær grundig fra start. Find den rette vinkel at holde maskinen, så den får bedst fat og overlap dine baner, når du klipper, for at undgå de værste striber. Strigl gerne hesten løbende under klipningen, for at sikre, at der ikke misses nogle helligdage. Herved er det også muligt for at få lavet det sidste finish, som resulterer i det perfekte resultat.

Start som før skrevet ved hestens skulderparti og arbejd dig stille og roligt op af hestens hals. Så langt som hesten tillader uden at reagerer. Overvej hvor langt op af halsen du kan komme med den store klippemaskine. Det kan være fornuftigt at skifte til en mindre klippemaskine når man kommer til hovedet og op bag ørerne. Hovedet tager jeg altid som det sidste. Når halsen er taget går jeg videre til kroppen og maveregionen og derefter bagpartiet. Albueområdet kan være et vanskeligt sted grundet de mange folder, løft forbenet op og frem, så er det nemmere at komme til.

Visse heste er kildne i gjordlejet, under maven, i lysken og på inderlårene. Her reagerer de oftest med at trække sig fra klippemaskinen, værste fald ved at markerer ved enten at løfte benene eller sparke ud efter klippemaskinen el. den person, der holder klippemaskinen. Nogle gange er det nok at klare jobbet ved at bruge ros eller eventuelt en sliksten, og nogle gange er det tilladt at give en reprimande. Vurder om det skyldes usikkerhed eller utilfredshed. Hvis det ikke lykkedes at klippe hesten helt perfekt på de områder, kan man trøstes med at det oftest ikke vil kunne ses, og at de fleste heste normalt accepterer det med tiden.

Hvis det er en hest jeg klipper for første gang, og ejeren ikke ved om hest før er blevet klippet på benene, starter jeg med at klippe hele kroppen, for derefter at vende tilbage til benene, som det sidste jeg klipper på hesten. Det er meget forskelligt hvordan hestene er at klippe på benene. Nogle accepterer det fuldt ud, mens andre trække sig fra klippemaskinen.

Det er vigtigt at pointerer, at det er mest fornuftigt at få en professionel klipper ud, hvis det er en uerfaren hest, der skal klippes. Hvis det er en uerfaren klipper, der står over for opgaven at klippe en uerfaren hest opnås der sjældent gode resultater. En uerfaren klipper bruger hurtigt 120 min på at klippe en hest, hvilket oftest medfører, at hesten bliver utålmodig og besværliggøre klippeprocessen, og i sidste ende efterlader dette et mindre pænt resultat. Ved at få en professionel klipper ud, som har styr på teknikken og som har erfaring med de urutinerede heste får den erfarende hest den bedst mulige oplevelse. Ydermere skal man ikke ud og investerer i en dyr klippemaskinen eller leje en. Økonomisk kan det først betale sig at investerer i egen klippemaskinen, hvis man har 2 til 3 heste.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En uge med fuldt program!